V tomto článku si priblížime pojem hĺbka ostrosti na názornej ukážke „produktovej fotografie“ môjho obľúbeného pivka, ktoré som potom musel vypiť ( tak ako sa v slušných rodinách patri robiť ). Hĺbka ostrosti nám určuje aká vzdialenosť od nášho objektu alebo presnejšie povedane bodu zaostrenia, bude zaostrená. Hĺbku ostrosti ovplyvňuje ohnisková vzdialenosť ( vzdialenosť fotografa od objektu ) a svetelnosť objektívu ( je to parameter na objektívoch napríklad F1.4 čo je veľmi svetelný objektív).
Poďme ale na konkrétne prípady. Fotil som na 85 mm objektív a začínal som od F 1.4 po F 16. Od F3.5 som si dopomohol bleskom, nemusel som, mohol som postupne predlžovať dĺžku uzávierky ( shutterspeed – SS ) ale ja mám tie blesky proste rád.
Začal som na F 1.4 ako vidíte tak zaostrená je koruna a sčasti slovo Extra. Ináč od hrdla fľaše začína krásny bokeh ( ako sa aj dalo čakať )
F 1.4
ISO 50
SS 1/40
a
Tu už prechádzame na blesk, ako vidíte zaostrená časť fľaše sa očividne zväčšila. Skok medzi 1.4 a 3.5 je dosť veľa ale nemalo zmysel ísť hore po každej stope. Zároveň som kvôli blesku zodvihol SS na 250.
F 3.5
ISO 50
SS 1/250
a
Clona F5 sa začína krásne podpisovať aj na vykreslení slamenej podložky, tu som zdvojnásobil ISO.
F 5
ISO 100
SS 1/250
a
Z pohľadu kvality a chýb vykreslenia objektu začína byt môj objektív od F 7.1 vážne skvelý. Bohužiaľ tieto detaily na komprimovaných webových fotkách postrehnete len veľmi ťažko.
F 7.1
ISO 100
SS 1/250
a
Ak fotím produkty vo svojom štúdiu na blesk, vždy začínam na tejto clone, väčšinou z pohľadu kvality je to ta najlepšia voľba.
F 11
ISO 100
SS 1/250
a
Veľké finále, clona na ktorej je zaostrená cela fľaša je F 16, priznám sa, že na takejto clone fotím len minimálne ale pre účel nášho experimentu to bolo nutné.
F16
ISO 100
SS 1/250
a